Hoe zit het met maattolerantie?

Wat is maattolerantie?

Iedere slang die wij leveren heeft een maattolerantie. Die tolerantie is een toelaatbare afwijking van de nominale maat.

Verschillende leveranciers werken met verschillende toleranties, maar gemiddeld genomen kunt u er vanuit gaan dat een slang nooit kleiner is dan de opgegeven maat maar wel iets groter zou kunnen zijn.

Hoe dit komt is eenvoudig uit te leggen. Voor het maken van veel slangen wordt gebruik gemaakt van een mal. Bij veelvuldig gebruik zal deze mal wat gaan slijten. De producent staat per product een bepaalde tolerantie normen vast van de slijtage van de mal. Als een slang wordt gemaakt op een nieuwe mal zal deze dus een minimale afwijking hebben in vergelijk met een slang welke is gemaakt op een ‘oude’ mal.

De slangen van bijvoorbeeld Vacuflex hebben een maattolerantie van de inwendige diameter die ligt tussen de +6 en -0mm. Hoe groter de diameter is, hoe groter de toelaatbare afwijking. Een slang van diameter 38 heeft bijvoorbeeld een maximale afwijking van +1,5mm waar een slang van diameter 350 een toelaatbare afwijking van +6mm heeft. Niet iedere leverancier deelt de maattoleranties actief, maar als u een vraag heeft over de maattolerantie bij een specifieke slang zoeken wij dit graag voor u uit.