Hoe meet ik Shore-hardheid?

Wat is Shore-hardheid?

Voordat we met meten van de shore-hardheid gaan uitlichten moeten we eigenlijk eerst weten wat hardheid is. Hardheid lijkt zo’n eenvoudig begrip, het geeft immers aan hoe hard iets is. Maar hoe bepaal je deze hardheid en zijn er dingen waar je rekening mee moet houden? De definitie van hardheid in het algemeen is ‘de relatieve weerstand die materiaal biedt tegen het indringen van een harder lichaam’. In de praktijk worden vaak de termen ‘hard’ en ‘zacht’ gebruikt voor het aanduiden van de hardheid van een product. Door te voelen aan een materiaal kan dan worden bepaald of het materiaal de juiste hardheid heeft. Dit is dan gebaseerd op ervaring; men kent een bepaald materiaal uit de praktijk en weet op gevoel welke hardheid het moet hebben. Is deze gevoelshardheid anders dan wat men gewend is, dan wordt er vaak de constatering gedaan dat het product te ‘hard’ of te ‘zacht’ is. Maar dit is een subjectieve beoordeling van het materiaal.

Hoe meet ik Shore-hardheid?

Om de juiste hardheid op een objectieve manier te bepalen wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde Shore-meter. Shore is een eenheid om de hardheid van een materiaal mee te beschrijven, zoals meter/kuub per uur een eenheid is om de afzuigsnelheid mee te beschrijven. Er zijn verschillende Shore-eenheden, in welke eenheid een product valt is afhankelijk van het gebruikte materiaal.

We kunnen alleen bepalen of iets te hard of te zacht is als we er een bepaalde norm aanhangen. 

De hardheid van een product is te meten met een Shore-meter ofwel durometer. Dit is een klein apparaatje met meter en een uitstekende pin aan de onderkant, deze pin wordt op het product van bijvoorbeeld rubber, polymeren of elastomeren gezet. Het product zal dan terug gaan duwen (relatieve weerstand) tegen de pin, de mate waarin wordt vervolgens op de meter uitgedrukt in een bepaalde waarde.

De onderstaande illustratie geeft een indruk van de hardheid van diverse materialen in Shore hardheid

Moet ik ergens rekening mee houden?

Om de juiste hardheid te meten is het belangrijk dat het product op kamertemperatuur is. Dit is namelijk de temperatuur waar de norm op is gebaseerd. Is het product warmer dan zal de hardheid minder worden, is het product kouder dan zal de hardheid meer worden.