Wat is de buigingsradius en hoe wordt dit gemeten?

De buigingsradius

We krijgen met regelmaat de vraag hoe de buigingsradius van een slang gemeten kan worden. Bij een aantal slangen staat de buigingsradius bij het product vermeld maar bij een veel groter aantal is het zo sterk afhankelijk van de diameter dat er enkel de som bij staat vermeld.

Met de juiste gegevens kunt u de buigingsradius zelf berekenen en wij leggen u hier graag uit hoe dit gaat.

De minimum buigingsradius; in de afbeelding omschreven als “R”, is de straal van de kleinst mogelijke cirkel waar de slang omheen gebogen kan worden zonder dat deze beschadigd, scheurt of knikt. Hoe kleiner de radius is, hoe groter de flexibiliteit van het gebruikte materiaal moet zijn. Hoe kleiner de buigstraal is, hoe korter de bocht is die men kan maken met deze slang.

De buigingsradius wordt grotendeels bepaald door de opbouw, het materiaal en de samenstelling van de slang. Bij veel van onze slangen staat bij de technische gegevens vermeldt wat de juiste som is om de buigingsradius te meten, mocht u een slang tegenkomen waar dit niet bij vermeldt staat en waar u wel graag de buigingsradius van wilt weten neem dan even contact met ons op. Dan duiken wij de documentatie in.

 

Voorbeeld buigingsradius meten

De Vacuflex-MC-PU diameter 102mm.
Deze slang heeft volgens de technische gegevens een buigingsradius van 0,6 tot 1 keer de inwendige diameter. In dit geval dus 0,6 (tot 1) x 102 mm = 61,2 mm tot 102 mm is de kleinst mogelijke bocht die u met deze specifieke slang kunt maken.